Music Here :D




Clickable

+FOLLOW HOME MONSTER AFFIES EXTRA



ROARRRRR!

Oke reader , kalau ada pape contact , CEKadien at bawah niey :). in love and still counting.


Twitter ┆ Fan Page ┆ Official Blog ┆ FORMSPRING ┆ FACEBOOK


Like Like !



Notes

ShoutMix chat widget



Sparkles




Credits


© {ENRECCA // a Little Lamb}
All rights reserved 2011.
Spaghetti Bolognese
Wednesday, November 16, 2011 | 4:45 AM | 0 comments


Bahan-bahan ( 5-6 )

  • 1 pack spaghetti (jenis lain pun boleh, ikut kesukaan contohnya fettucine)
  • 2 labu bawang besar (yg kaler kuning tu)
  • 2 ulas bawang putih - hiris
  • 1 tin button mushroom (nak letak sayur lain pun boleh)
  • 500 gm minced beef/chicken
  • 1 tin tomato puree
  • 1 tin air (sukat guna tin tomato puree tadi)
  • Oregano
  • Sedikit margerine/butter

Cara-cara 

  1. Dalam satu periuk, rebus air + sesudu margerine. Bila dah mendidih, baru masukkan spaghetti tu. Masak dlm 5-6 minit (ikut arahan pada bungkusan spaghetti itu)
  2. Sementara biar spaghetti tu masak, diced kan bwg besar (kecil-kecil) dan hiris bawang putih.
  3. Masukkan sedikit margerine (dlm 3-4 sudu besar) ke dalam periuk yang lain. Goreng bawang putih sehingga kekuningan. Kalau tak suka bwg putih, keluarkan dari periuk itu selepas bwg masak.
  4. Masukkan pula bawang besar yg telah dipotong dadu kecil2 tadi. Biarkan bwg masak sekejap.
  5. Masukkan daging/ayam kisar tadik. Biar sehingga daging/ayam separuh masak. Kecilkan sikit api.
  6. Buka tin cendawan tadi, quarterkan (potong empat) cendawan butang. Basuh dan masukkan dalam periuk.
  7. Buka tin tomato puree, campurkan dalam periuk itu. Kemudian, masukkan air dalam tin tu, dan tuang dlm periuk tu jugak.
  8. Tambahkan oregano dalam masakan. Kalau ada basil/bay leaves pun boleh letak untuk harum/sedapkan lagi.
  9. Letakkan garam secukup rasa. (Tak payah banyak, sikit je.)
  10. Carikkan2 kan keju, dlm 2/3 keping, masukkan dalam periuk.
  11. Biarkan masak dlm 5 minit lagi. Sambil2 tu adjust la rasa secukupnya (garam,oregano)
  12. Angkat spaghetti yg dah masak dan toskan. Saya suka gaulkan dalm sesudu kecil margerine untuk bagi cantik/berkilat.

Credit by : Adz_Ue


« Previous Post
ROAARRRR!


Hollo people ! :) First , thanks ar at korang coz da cuba resepi-2 dalam blog CEKadien yang tak seberapa cantik tapi MENARIK bukan ? :D Harap kalau korang sudah cuba tu sila-2 la comment at resepi yang korang cuba tu , atau at shoutbox . comment je pape pon . masakan korang tak menjadi ke ape ke yea , then share-2 lha blog CEKadien nie at kawan-2 korang yea ;) :) if CEKadien harap korang semua stalking lha slalu blog recipe CEKadien nie yea ;) ouh yaa ! jangan lupa korang mintak je resepi yang korang nak , CEKadien pasti updates k ? okey peeps ! semoga berjaya :D

""




Spaghetti Bolognese
Wednesday, November 16, 2011 | 4:45 AM | 0 comments


Bahan-bahan ( 5-6 )

  • 1 pack spaghetti (jenis lain pun boleh, ikut kesukaan contohnya fettucine)
  • 2 labu bawang besar (yg kaler kuning tu)
  • 2 ulas bawang putih - hiris
  • 1 tin button mushroom (nak letak sayur lain pun boleh)
  • 500 gm minced beef/chicken
  • 1 tin tomato puree
  • 1 tin air (sukat guna tin tomato puree tadi)
  • Oregano
  • Sedikit margerine/butter

Cara-cara 

  1. Dalam satu periuk, rebus air + sesudu margerine. Bila dah mendidih, baru masukkan spaghetti tu. Masak dlm 5-6 minit (ikut arahan pada bungkusan spaghetti itu)
  2. Sementara biar spaghetti tu masak, diced kan bwg besar (kecil-kecil) dan hiris bawang putih.
  3. Masukkan sedikit margerine (dlm 3-4 sudu besar) ke dalam periuk yang lain. Goreng bawang putih sehingga kekuningan. Kalau tak suka bwg putih, keluarkan dari periuk itu selepas bwg masak.
  4. Masukkan pula bawang besar yg telah dipotong dadu kecil2 tadi. Biarkan bwg masak sekejap.
  5. Masukkan daging/ayam kisar tadik. Biar sehingga daging/ayam separuh masak. Kecilkan sikit api.
  6. Buka tin cendawan tadi, quarterkan (potong empat) cendawan butang. Basuh dan masukkan dalam periuk.
  7. Buka tin tomato puree, campurkan dalam periuk itu. Kemudian, masukkan air dalam tin tu, dan tuang dlm periuk tu jugak.
  8. Tambahkan oregano dalam masakan. Kalau ada basil/bay leaves pun boleh letak untuk harum/sedapkan lagi.
  9. Letakkan garam secukup rasa. (Tak payah banyak, sikit je.)
  10. Carikkan2 kan keju, dlm 2/3 keping, masukkan dalam periuk.
  11. Biarkan masak dlm 5 minit lagi. Sambil2 tu adjust la rasa secukupnya (garam,oregano)
  12. Angkat spaghetti yg dah masak dan toskan. Saya suka gaulkan dalm sesudu kecil margerine untuk bagi cantik/berkilat.

Credit by : Adz_Ue


Older Post
sweet Escape


the lovelies..

❖ Mieey Emiey ❖ Aqeel DarkFox ❖ NuWr AfyFah ❖ Zerin Yin




Extra



Photo photo Masakan ❤❤
semasa study at Giat Mara :D



Oke , yang pakai baju warna pink tu Cikgu Kitchen/masak dan yang pakai baju merah tu Cikgu Sevice/Pramusaji kitorang ❤

Masakan & Pramusaji (MNP) ❤

Kek Coklat Buah ❤

Kek Coklat Badam ❤

Butter Cake ❤

Cup Cake ❤

Cup Cake ❤

Spaghetti ❤

Dop ingad name menda ? ❤

Spaghetti Seafood ❤

Spaghetti Carbonara ❤

Tart Buah ❤

Tart ❤

Tart Buah ❤

Tart Buah ❤

Tart Buah ❤
Oke Readers !
. Hehe , nampak sedapkan ? urmm yummy yummy

Okeh , yang ni je yang dapat aku upload :)